söndag 15 februari 2009

Dags att söka asyl?

Det börjar bli en allt otrevligare ton mot kulturfolket i debatten med tongångar som får en att undra om det inte är dags snart att söka asyl. Nu senast är det Mattias Svensson som vräker ur sig följande harang där jag har fetat de mer uppseendeväckande invektiven.

Jag läser en uppfriskande notis i DN där scenpoeten Lucas Duczko vill erbjuda smart underhållning på marknaden och därmed undvika ”kulturträskstämpeln”. En välfunnen metafor. Det är detta träsk som göds av skattemedel. Här skulle andlig frihet och kreativitet kunna blomstra om politikerna bara hade modet att stänga det avlopp av kulturpolitiska subventioner som göder den förnedrande lakejmentalitet som gått i arv sedan samma mentaliteter frodades vid feodalfurstars hov. Redan blomstrar kreativiteten och det folkliga intresset vid kanterna av denna dypöl, men det är en miljö som inte lockar de andliga svin som driver kraven på korporativ kulturpolitik, de som grymtar i högan sky om man skulle ägna de kringliggande blommorna minsta uppmärksamhet. Så förpestar dessvärre träskets stank och lakejsvinens klagoläten även den bredare kulturdiskussionen.
Precis som en gång Frankensteins monster i sin aningslöshet såg mobben närma sig kan jag skymta den i dalen nedanför. Greparna, hackorna och liarna är höjda mot skyn. Facklorna glimmar som på ett pärlband. Snart är de här för att slita de andliga svinen ur sina vattenhål och festa på deras inälvor. Ovanstående är alltså det som mattias själv kallar för en "bra kritik" i kulturdebatten i en kommentar på Susanna Raymans blogg.

Själv undrar jag var närmsta vänligt sinnade ambassad ligger. Dom säger att det inte finns någon kulturpolitik i Ryssland. Det låter betryggande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar